Yaoundé, Kameroen
In 2013 werd het conferentiecentrum in Yaoundé, Kameroen geopend. Hier komen jaarlijks zo’n 400 tot 500 christenen uit Kameroen en buurlanden samen voor geloofsopbouw tijdens een meerdaagse conferentie. Buiten de conferenties om wordt de conferentiezaal wekelijks gebruikt voor samenkomsten en kinder- en jongerenwerk van de christelijke gemeente in Yaoundé. Stichting WEW heeft de bouw van de conferentieplek financieel ondersteund.
Een plek om samen te komen
Sinds de jaren ‘70 is Brunstad Christian Church met zendingswerk actief in Kameroen. In de loop van de tijd zijn in Kameroen drie gemeenten ontstaan: in Yaoundé, Bafoussam en Douala. De jaarlijkse christelijke conferenties waar christelijke samenkomsten worden gehouden zijn hoogtepunten voor de gemeenten in Kameroen en buurlanden.
Met een groeiend aantal kinderen en jeugd en een behoefte om juist voor deze doelgroep geschikte en geloofsversterkende activiteiten te organiseren, werd het voor de christenen in Kameroen steeds moeilijker om een passende locatie te huren voor hun conferenties. Bovendien had de gemeente in Yaoundé geen eigen plek voor haar wekelijkse samenkomsten.
In 2011 kwam een concreet plan op tafel die in beide behoeften voorzag: een conferentiezaal met faciliteiten voor zo’n 450 personen om meerdere dagen bij elkaar te zijn. De conferentiezaal zou tevens geschikt zijn voor de wekelijkse samenkomsten van de circa 220 gemeenteleden in Yaoundé.
Bouwproject als humanitair trainingsprogramma
In veel Afrikaanse landen, waaronder Kameroen, is de werkloosheid onder jongeren hoog. Om deze jongeren een kans te bieden koos BCC om het bouwproject te benutten als humanitair trainingsprogramma. BCC in Zuid-Afrika, die ervaring had met de bouw van een conferentiecentrum, zou het project begeleiden en de training verzorgen.
Zeven jongeren uit Kameroen volgden eerst een training van zes maanden in Zuid-Afrika. Naast praktische vaardigheden onder andere in bouw, elektrotechnisch werk, timmerwerk, loodgieterij en projectbeheer werden deze jongeren opgeleid als teamleiders. Ondersteund door drie trainers uit Zuid-Afrika, die het project zouden leiden, reisden zij na zes maanden terug naar Kameroen met als doel een groter team op te leiden voor de uitvoering van het project.
Opleiden met oog op de toekomst
In de uitvoerende fase werden veel meer werkloze jongeren uit Kameroen uitgenodigd om aan het project mee te werken. In de loop van de tijd werd een team opgebouwd tot wel 50 jongvolwassenen. Allen werden getraind voor een taak waarmee zij konden bijdragen aan het project en die na het project hun kansen op de arbeidsmarkt zou vergroten.
Tegen het einde van het project werd een team opgeleid om het conferentiecentrum te beheren. Met de opening van het conferentiecentrum in december 2012 was dit team volledig functioneel en verzorgde het de eerste conferentie op deze plek voor de gemeenten in Kameroen.
Bijna alle jongeren die bij het project betrokken waren, hebben hun ervaring bij het project kunnen gebruiken om elders werk te vinden en zichzelf te onderhouden. Zo startte de teamleider van het bouwteam een bedrijf dat goed loopt en dat werkgelegenheid biedt voor verschillende anderen.
Deelnemers aan het woord
“Door deel te nemen aan het bouwproject ontdekte ik nieuwe talenten bij mezelf in ontwerpen, leidinggeven, ondernemen en financieel beheer. Ik ben een eigen bouwbedrijf gestart. Het gaat heel goed. Ik heb een gezin kunnen stichten en heb alles wat ik nodig heb.”
– Emmanuel Dime, Yaoundé
“Dit project heeft mij zoveel gebracht! Ik heb ervaring opgedaan als elektricien en kennis gekregen van de bouw en leidinggeven. Nu ben ik getrouwd en ik heb twee kinderen. Samen met een vriend run ik een bouwbedrijf dat we zijn gestart direct na het project.”
– Bernard Ndeme, Yaoundé
“Voordat ik aan dit project deelnam maakte ik mij zorgen over mijn toekomst. Nu heb ik zoveel praktische dingen geleerd, installatiewerk, tegelen en projectmanagement. Ik ben getrouwd met een vrouw die ook deelnam aan het project en we kijken terug op een heel rijke tijd in ons leven.”
– Romeo Kalachi, Douala
“Ik kijk met veel dankbaarheid terug op het project. Het was een nieuwe start voor mij, zowel wat betreft werk als persoonlijk. Vroeger maakte ik me erg zorgen over een opleiding, omdat het erg duur is om naar een goede school te gaan. Het project kwam precies op een goed moment in mijn leven. Ik kreeg een intensieve opleiding in kantoor- en administratieve taken, event management en planning. Boven alles heb ik geleerd om een goede medewerker te zijn die aan de ander denkt en niet alleen aan mezelf. Vandaag de dag werk ik als managementconsulent. Hier gebruik ik alles wat ik tijdens het trainingsproject heb geleerd. In mijn vrije tijd organiseer ik activiteiten voor kinderen en jongeren. Ik heb een gelukkig en goed leven gekregen.”
– Anne Marie Dime, Yaoundé